۱۴۰۴ دوشنبه ۱۷ تير
FA
دانشگاه اصفهان

دانشگاه اصفهان اولین دانشگاه کشور در حوزه بازی های جدی

دکتر جواد راستی مدیر ناحیه نوآوری و فناوری دانشگاه با حضور درپخش زنده برنامه صبحانه صدا و سیمای مرکز اصفهان به تشریح فعالیت های این مرکز پرداخت و اظهار داشت: دانشگاه اصفهان اولین دانشگاه کشور است که در حوزه بازی های جدی شروع به فعالیت کرد و در حال حاضر آزمایشگاه بازی های جدی دانشگاه اصفهان پیشروترین واحدی هست که در این حوزه در کشور فعالیت می کند.


دکتر جواد راستی مدیر ناحیه نوآوری و فناوری دانشگاه با حضور درپخش زنده برنامه صبحانه صدا و سیمای مرکز اصفهان به تشریح فعالیت های این مرکز پرداخت و اظهار داشت: دانشگاه اصفهان اولین دانشگاه کشور است که در حوزه بازی های جدی شروع به فعالیت کرد و در حال حاضر آزمایشگاه بازی های جدی دانشگاه اصفهان پیشروترین واحدی هست که در این حوزه در کشور فعالیت می کند.

به گزارش وب سایت خبری uinews  دکتر جواد راستی در این مصاحبه به سوالات مجری پاسخ و فعالیت های گسترده دانشگاه اصفهان در حوزه بازی های رایانه ای و مرکز رشد و فناوری دانشگاه را تشریح نمود.

پرسش های مجری برنامه و پاسخ های دکتر راستی به شرح زیر است:

جناب آقای دکتر راستی فعالیت شما در دانشگاه به چه صورت هست؟

من عضو هیات علمی گروه مهندسی پزشکی دانشگاه اصفهان هستم و مدیر مرکز نوآوری صنایع سرگرمی و در حال حاضر مسئولیت نوآوری و فناوری و مراکز رشد دانشگاه اصفهان را نیز بر عهده دارم .

فعالیت دانشگاه اصفهان در حوزه بازی های رایانه ای چگونه است؟

دانشگاه اصفهان از سال 1392 در واقع به صورت جدی وارد حوزه بازی های رایانه ای شد، یک کارگروه متشکل از اعضای مختلف هیات علمی مربوط به رشته های مختلف مانند روانشناسی، مدیریت، جامعه شناسی، مهندسی، پزشکی، هنرتشکیل شد. این کارگروه فعالیت هایی را در حوزه پژوهش شروع کرد که منتهی شد به برگزاری کنفرانس بازی های رایانه ای ،فرصت ها و چالش ها در دانشگاه اصفهان که اولین رویداد پژوهشی مقاله محور در کشور در این حوزه بود که این کنفرانس بعد وسیعی پیدا کرد و باعث شد که دانشگاه یک گام دیگر بردارد و سال 1395 مرکز تخصصی بازی های رایانه ای را در دانشگاه اصفهان راه اندازی کند و بعد از 3 سال کار و فعالیت، آن مرکز در حال حاضر تبدیل شده به مرکز نوآوری صنایع سرگرمی که علاوه بر بازی های رایانه ای، در حوزه های دیگر سرگرمی مثل انیمیشن، گیم، صوت و تصویر نیز فعالیت می کند. ما کارمان را با تقویت زیر ساخت های آموزش و پژوهش و کارآفرینی در حوزه بازی های رایانه ای می دانیم از این جهت، دانشگاه اصفهان یک دانشگاه پیشرو و بی نظیر در کشور است که هر سه تا موضوع آموزش و پژوهش و کارآفرینی را همزمان با هم انجام می دهد و افتخاری برای اصفهان باشد.

لطفا بفرمایید چه چاش هایی صنعت بازی های رایانه ای دارد؟

تقریبا حدود 20 سال هست که در ایران توسعه بازی های رایانه ای و ساخت بازی های ایرانی جدی شده ولی نکته ای که وجود دارد، این هست که عده ای از بچه های علاقه مند این کار را شروع کردند و‌بدون این که از ابتدا ساختار سازی صحیح انجام شده باشد به یک صورت دانشجو وار شاید روی هم سوار شده و رشد کرده است. من فکر می کنم بزرگترین چالش این است که ما همچنان در حوزه ساختارسازی برای بازی های رایانه ای مشکل داریم و نمی شود اسم آن را صنعت گذاشت. یک صنعت احتیاج به تبلیغات ، فرهنگ سازی دارد و بدیهی ترین چیز، قانون کپی رایت هست که ما هنوز در ایران نداریم. یعنی از ساخت طیف وسیعی از بازی های خیلی خوب ، بازی سازهای ما محروم هستند و مجبور هستند بیشتر با کشورهای خارجی کار کنند . من فکر می کنم اگر حاکمیت روی این ساختارسازی متمرکز شود به جای این که قوانین و آیین نامه و شیوه نامه هایی که هر روز بیشتر شاید دست و پای بچه ها را می بندد، بر روی ساختار سازی صنعت کار کنند خبرهای بهتری در این راستا خواهیم داشت.

انگیزه اصلی ما از ورود به حوزه گیم در دانشگاه اصفهان، این بود که محتوای غنی داخلی را بتوانیم به مردم خودمان ارایه کنیم و فکر می کنم هنوز خیلی فاصله داشته باشبم.

یکی از بازی هایی که از حوزه شما در بین مردم رواج پیدا کرده است نام ببرید؟

بازی سیم جیم که در ایام عید که بحث نگه داشتن مردم به خاطر کرونا در خانه بود را ارایه دادیم این بازی را مبتنی بر بازی اسم و فامیلی که برای همه آشنا بود ساختیم که یک بخش خیلی جالبی داشت که لغات اصیل اصفهانی را به معنایش گره زده بودیم و تجربه خوبی برای افرادی که این لغت ها را نمی دانستند، بود و فیدبک خیلی خوبی داشت به اضافه این که در آن بازی ما شهرهای خواهرخوانده اصفهان، محله های قدیمی، آثار تاریخی اصفهان را معرفی کردیم و فکر کنم تجربه خیلی خوبی بود.

آقای دکتر شما اهل کدام شهر هستید؟

من شیرازی هستم

چه فعالیت هایی در آزمایشگاه بازی های جدی دانشگاه اصفهان اتفاق می افتد؟

یک حوزه بسیار مهم داریم به عنوان بازی های جدی که ما عموما بازی را با هدف سرگرم شدن می شناسیم. یکی از دلایلی که پدر و مادرها مرتب به بچه ها می گویند چه قدر بازی کردی این است که فکر می کنند بازی  انرژی بچه ها را از بین می برد اما بازی های جدی بازی هایی هستند که متمرکز روی آموزش، درمان، فرهنگ سازی به کمک ابزار هستند و قرار است که چیزی را یاد بدهند و درمانی را انجام دهند .

دانشگاه اصفهان اولین دانشگاه کشور است که در حوزه بازی های جدی شروع به فعالیت کرد و در حال حاضر آزمایشگاه بازی های جدی دانشگاه اصفهان پیشروترین واحدی هست که در این حوزه در کشور فعالیت می کند و ما بازی هایی در این آزمایشگاه درست می کنیم که با  هدف درمان بچه های که مبتلا به نقص توجه هستند یا سالمندانی که مبتلا به نقص حافظه هستند به کمک ابزار بازی که جذبشان کند و پایبندشان کند و به درمان آن ها کمک  و به درمانگران نیز کمک  می کند و این موضوع باعث شده یک فیلد پژوهشی خیلی قوی بین رشته های مختلف شکل بگیرد، یعنی از پزشکان، روانشناسان،رشته های مدیریت و اقتصاد، بتوانند یک روالی که انجامش خسته کننده باشد  را تغییر داده و اشخاص را  با گیم و بازی به طوری که احساس نمی کند در حال درمان است، کمک کنیم.

ما این را از حوزه بازی های رایانه ای هم وسعتش را گسترش دادیم و با ساخت انیمیشن ها ی آموزشی، بحث واقعیت مجازی، واقعیت افزوده، خرد گیم ها به توسعه آن پرداختیم. من فکر کنم بکی از حوزه هایی هست که می تواند خیلی در آینده کشور ما و دنیا کمک‌کند . رنگ دیگری بر آموزش را درمان بزنیم و اشخاص را خیلی بهتر جذب کنیم.

اگر اصفهان صنعت بازی های رایانه ای را گسترش دهد ، چه مزیتی برای استان خواهد داشت؟

اصفهان از دیرباز یک شهر فرهنگی بوده که به گردشگری معروف است متاسفانه توسعه نامتوازن اتفاق افتاد و کارخانه های مختلف اطراف اصفهان سربرآورد و اصفهان را از آن ذات هنر و فناوری های خلاق خود خارج کرد و به سمت یک شهر صنعتی سوق داد  که همگی در خشک شدن زاینده رود و آلودگی هوا اصفهان نقش موثری داشتند.  من آرزو می کنم که روزی بشود که صنایع سبز مثل بازی های رایانه ای ، صنعت گلخانه ها،چیزهایی که از لحاظ آبخاری و آلوده‌کردن هوا در اصفهان کمپتر صدمه بزنند، بتوانند این شهر را برگردانند به همان چیزی که همیشه به آن معروف بوده است.

و قطعا این صنعت بازی های رایانه ای با توجه‌به جایگاهی که اصفهان در کشور و در دنیا پیدا کرده می تواند یک جایگزین خیلی خوب برای بسیاری از صنایع کوچک و آلوده کننده باشد و اصفهان را رنگ و بوی شادتری ببخشد.

این حوزه چه قدر از سمت مدیران ملموس است و علاقه مند به حمایت هستند ؟

اتفاق خوبی که در منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان کوریدور علم و فناوری افتاد این است که 9 صنعت مختلف را که همه این رویکرد را داشتند و به اصطلاح صنایع سبز بودند را مشخص کردند که خوشبختانه یکی از آن‌9 صنعت به واسطه فعالیت های دانشگاه اصفهان، صنایع بازی های رایانه ای معرفی شد و فکر می کنم اگر همان فعالیت منطقه ویژه علم و فناوری ادامه پیدا کند و به مرور سرمایه گذاری های اصفهان به سمت حوزه هایی مثل بازی های رایانه ای، سلامت، گردشگری، سوق داده شود،فکر کنم اتفاقات خیلی خوبی بیفتد و ما اثر ملموسش را در زندگی مردم هم بتوانیم شاهد باشیم.

اگر شخصی علاقه مند به این حوزه باشد و بخواهد سرمایه گذاری کند، چه طور می تواند   ورود پیدا کند؟

خوشبختانه در حال حاضر منابع آموزشی خیلی زیاد هست در حوزه بازی های رایانه ای چند شاخه داریم مانند: شاخه هنر که مربوط به طراحی ظاهری خود بازی هست ، شاخه فنی که مربوط به برنامه نویسی بازی ها و شاخه طراحی که مربوط به روایت داستان بازی و مرحله بندی بازی هست .

منابع در اینترنت خیلی زیاد هستند و هر کس در درجه اول باید ذات خود را بشناسد که آیا خودش را آرتیس یا برنامه نویس و یا طراح می داند و طبق آن شناخت شخصیتی خود، شروع به مطالعه نماید و بازی هم زیاد انجام بدهد.

آیا خودتان هم بازی می کنید؟

بله زباد بازی می کنم و چون کار طراحی انجام‌می دهیم باید به سبک‌های مختلف بازی و‌مهارت های که در بازی ها به کار می رود آشنا باشیم. چون حوزه تخصصی من طراحی بازی های جدی هست باید اشراف نسبی وجود داشته باشد.

اگر ما سال دیگر شما را دعوت کنیم، چه دستاوردهایی می توانیم داشته باشیم؟

من فکر می کنم در حال حاضر ریل گذاری صحیحی حداقل انجام شده و وظیفه هرکسی مشخص هست. به عنوان مثال در حوزه آموزش دانشگاه و در حوزه پژوهش واحدهای مختلف چه کاری باید انجام بدهند، مشخص است و آن چیزی که الان شاید بشود با اطمینان در موردش صحبت کرد که چه قدر عزم بر اجرای این برنامه ها باشد و واقعا آن نقشی که حاکمیت می تواند داشته باشد، نقشی است که هیچ‌کس دیگه ای نمی تواند انجام‌دهد.  مثلا در زیرساخت سازی ما نمی توانیم از بخش خصوصی انتظار داشته باشیم که آموزش نیروها را برعهده بگیرد یا در بحث کارآفرینی  نمی توانیم صنعتی که هنوز درآمد زایی آن مشخص نیست، از یک سرمایه گذار بخش خصوصی انتظار داشته باشیم که بیاید و روی این حوزه سرمایه گذاری کند.  

باید بخش های دولتی، امکانات را تا حد امکان تقویت کنند تا آدم ها هم ساخته شوند، هر صنعتی به آدم هایش زنده است. اگر آدم‌ها ساخته شوند و شرایط طوری شود که به فکر مهاجرت نباشند دستاوردهای بهتری به همراه خواهد داشت.

خیلی ها نگران‌هستند که چه قدر  این بازی ها می تواند ضرر داشته باشد، آیا شما رنج‌ سنی را رعایت کرده اید؟

ما در ایران یکی از قوی ترین نظام های سنی در خاورمیانه را به نام اسرا را داریم که در واقع بر اساس معیاری که در فرهنگ‌خودمان استوار شده ، بازی ها را رده بندی سنی می کنند.

آقای دکتر یک سری آسیب های روانی هم دارد این آسیب ها را چگونه‌جلوگیری می گنید؟

یکی از تلاش هایی که از روز اول ما سعی کردیم انجام دهیم این بود که حوزه گیم را یک حوزه سیاه یا سفید نبینیم. حوزه گیم، یک حوزه خاکستری است مثل همه چیزهای دیگر ، هم می تواند آسیب هایی داشته باشد و هم مزایایی دارد.

شاید والدین عزیز ندانند که چه قدر انجام بازی های رایانه ای به میزان کافی می تواند برای بچه ها مفید باشد، هماهنگی چشم و دست ، توجه ،تمرکز بصری و توانایی حل مسئله را افزایش می دهد و این ها چیزهایی هست که ما نباید بچه ها را از آن محروم کنیم.

 یک رژیم زمانی مشخص اگر وجود داشته باشد هم مانع از اتلاف وقت و هم مانع از آسیب های جسمی می شود.

همچنین افراط در بازی منجر به آسیب هایی به چشم، گردن، ستون فقرات می شود.  همین طور اگر یک بازی هایی را مرتب تکرار کنند که محتوای خشن داشته باشد و محتوای تاریک داشته باشد ممکن است روی روحیه اثر ببخشد .

 بیاییم این فیلد را بشناسیم و خاکستری باهاش رفتار کنیم هم می تواند منافعی داشته باشد و هم می تواند عیوبی داشته باشد که با انتخاب مناسب بازی و با تعریف زمان مناسب و مشخص می شود بهترین استفاده را از آن ببریم.

آقای دکتر شما چه قدر  به سلامتی خود اهمیت می دهید؟

من شخصا به سلامت روانی خودم سعی می کنم‌خیلی اهمیت بدهم یعنی آدم های منفی گرا را دور کنم. این کاری که ما در دانشگاه انجام دادیم روز اول هیچ کس به آن باور نداشت و خیلی جاها حمایت نمی کردند.ولی ما آدم های منفی را  دور کردیم و هر کسی میانگین پنج نفری هست که دارده باهاشون رندگی می کنه و چه خوبه اطرافیان ما مثبت نگر باشند.

تاریخ:
1400/08/24
تعداد بازدید:
5929
منبع:
دانشگاه اصفهان
آدرس: اصفهان، میدان آزادی، دانشگاه اصفهان
کدپستی: 8174673441
تلفن: 2640-03137932128 تلفکس: 03136687396
Powered by DorsaPortal